FÖRTRYCKSFRITT
En kompromiss för en välmående arbetarklass
På slutet av 1800-talet och fram till 1930-talet sågs samhället som en trepartssytem som byggdes på entreprenörskap + forskare (stiftelser!) + staten. Sverige var med det sagt likt USA.
Men på 1940-talet mobiliserades en arbetarklass i Sverige som motsatte sig att en elit skulle ha makt och kontrol över vad för samhällsnyttiga initiativ som skulle startas och vem som skulle gynnas av den. Arbetarklassrörelsen byggdes på universalitet och omsorg. Efter WWII fick USA och Sverige olika vägar - USA anammade en statsförakt och sverige anammade en folkhemsrörlse (Alva och Gunnar Myrdahl). De som inte kunde arbeta, som hemlösa och sjuka, fångades upp av välgörenhetsinstanser, t ex Stadsmissionen.
Tack vare att Sverige inte hade deltagit i andra världskriget kunde svensk industri byggas upp. Sverige har blivit ett land som haft mycket pengar för att skapa ett så kallat välfärdssamhälle för sina invånare när kraven har ställts. Genom att försäkra att alla har mat och bostad blir också befolkningen mer produktiva arbetare och är mindre troliga att göra revolt. På så sätt agerar välfärdssamhället också som en kompromiss mellan statsmakten och den arbetande befolkningen.